Snorkel

För dig som älskar att snorkla, dyka eller fridyka är det viktigt att välja rätt snorkel. Självklart bör du välja en modell som passar men se även på de olika funktionerna som modellerna har. Med en torrsnorkel slipper du exempelvis få vatten in i den vid ytan.

Olika funktioner

 • Utblåsventil

På Sportextreme hittar du främst snorklar som har utblåsventil (purge valve) i botten. Tack vare denna ventil sker snabb och effektiv tömning av vatten som kommit in i snorkeln vilket tydligt underlättar snorkling.

 • Flexibel rördel

Mellan röret och munstycket sitter ett ”dragspel” av silikon eller plast vilket skapar större flexibilitet i hur munstycket kan vinklas bort. Denna är exempelvis vanlig hos sportdykare som vill hålla munstycket borta under dyket.

 • Silikon

För bäst kvalité och ergonomi är munstycket, och delen mellan röret och munstycket, av högkvalitativ silikon på nästan alla av våra modeller. Vår rekommendation är att välja snorklar med delar av silikon utifrån att de håller längre och är bekvämare än de som är tillverkade av plast eller gummi.

 • Halvtorr snorkel (topp)

Ett vågskydd på toppen av röret hindrar vatten från att komma in i snorkeln vid simning vid ytan.

 • Torr snorkel (topp)

Med avancerad teknik kan inte vatten komma in i snorkeln medan du använder den vid ytan. En ventil längst upp hindrar allt vatten från att ta sig in i snorkeln.

 • Hopfällbar

En hopvikbar modell som därmed mycket lätt kan stoppas undan. Dessa snorklar är utformade för att under dyket kunna tas bort från masken, vikas och placeras i en dykvästficka medan dykaren använder sin regulator.

 • Snorkelhållare

Det finns olika typer av hållare/fästen för att fästa snorkeln till masken. De vanligaste är en form av snorkelklämma som man ”hakar” fast i maskremmen. Dessa kan vara mer eller mindre justerbara men i de flesta fall kan man justera både höjden och dess position samt vrida snorkeln framåt och bakåt.

Hur lång snorkel ska jag välja?

Barnsnorklar används av barn upp till ca 50 kg, därefter räknas man som vuxen. Som vuxen ska man alltid välja en modell som är högst 40 cm. Om inte annat anges är det vuxenmodeller som säljs i vår butik. De som är för barn kan vara markerade som Junior eller liknande.

Välj aldrig en modell som är längre än 40 cm då dessa kan bli farliga utifrån att luften inte pressas ur snorkeln tillräckligt när den används vilket gör att man återanvänder samma luft om och om igen.

Alla snorklar vi säljer på vår hemsida uppfyller kraven för både längd och volym.

Vilken snorkel passar dig?

För dig som ska dyka – Välj en modell med flexibel rördel och utblåsventil. En halvtorr- eller torr topp kan också vara skönt att ha men är inget måste. Förslag: Mares Ergo DryMares Ergo SplashMares Ergo Flex - Mares Pluto Junior

För dig som ska snorkla – Välj en modell som har en halvtorr- eller torr topp samt utblåsventil. Förslag: Mares Ergo DryMares Ergo SplashMares Fiji Junior

För dig som ska fridyka – Välj en enkel, strömlinjeformade snorkel för att minimera vattenmotstånd och vibrationer så mycket som möjligt. Förslag: Mares DualMares Dual BasicMares Samurai

Mer frågor? Läs vår kompletta guide om snorklar här

Visa som Rutnät Listvy

4 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
 1. Mares Ergo Dry
  As low as 479,00 kr
 2. Mares Ergo Splash
  As low as 399,00 kr
 3. Mares Snorkel Sport
  As low as 59,00 kr Regular Price 139,00 kr
Visa som Rutnät Listvy

4 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering