Vansbrosimningen

Vansbrosimningen

Vansbrosimningen är ett av världens största öppet vatten-evenemang. De tävlande simmar 3 000 meter, varav två tredjedelar i medströms vatten (Vanån) och en tredjedel i motströms vatten (Västerdalälven). Det är tillåtet att ha våtdräkt och rekommenderas av arrangörerna vid temperaturer under 22 grader.

Vansbrosimningen – utan våtdräkt, eller med?
Vansbrosimningen kan göras utan våtdräkt. Dock rekommenderas det att klä sig efter vattentemperaturen vilket, på våra breddgrader, ofta innebär att våtdräkt är lämpligt. Arrangörerna rekommenderar motionstävlande att använda våtdräkt vid temperaturer på mellan 12 – 14 grader (beroende på distans). Över 22 grader rekommenderas det att man inte bär våtdräkt i motionstävlingen. För elitsimmarna är det dock inte tillåtet.

Där emellan finns ingen direkt rekommendation från arrangörerna. De flesta använder dock hellre våtdräkt än inte. Det ger nämligen inte bara värme, utan kan förbättra position och flytkraft i vattnet, vilket kan ha en avgörande påverkan på resultatet. En våtdräkt förbättrar även din säkerhet markant, då en våtdräkt ger så mycket flytkraft att du i stort sätt inte kan sjunka om något mot förmodan skulle inträffa.

Tänk även på att passformen är en väldigt viktig detalj. En för liten våtdräkt kan ge obehag i form av andnings nöd och minskad rörlighet medan en för stor dräkt tar in mycket vatten vilket gör det extra jobbigt att simma och man tappar de värmande egenskaperna. Ett bra tips är att alltid provsimma dräkten några gånger innan du deltar i en tävling för att säkerhetsställa att dräkten passar just dig och ditt simsätt.

Våtdräkter för simning
Dräkterna som används vid högintensitetsaktiviteter (så som långdistanssimning) samt lågintensitetsaktiviteter (så som dykning) skiljer sig åt. Den stora skillnaden är att dräkter för högintensiva aktiviteter generellt är tunnare och tillverkade i ett mycket flexiblare neopren.

Ta Head Tricomp Shell som exempel. Ben och bak-partiet är 2 millimeter tjockt medan det enbart är 1,5 millimeter tunt runt axlar och armar, för att få så god rörlighet som möjligt. På framsidan av dräkten finns dessutom en lite tjockare flytpanel som är 3mm tjock för att simmaren ska få en högre flytposition i vattnet. Därtill är även dräkten tillverkad i s.k. ”Glide skin-neopren”, som har en glatt glidyta som effektivt reducerar motstånd i vattnet.

Neoprenhuva
En neoprenhuva kan hjälpa till att hålla huvudet varmt. Arrangörerna rekommenderar att använda det när temperaturen ligger på mellan 12 – 14 grader i motionstävlingen. Om temperaturen understiger 12 grader så ställs tävlingen in.

På temperaturer mellan 14 – 21 grader står det inget om att neoprenhuva är förbjudet för motionärer. Däremot rekommenderar de inte heller att man bär en neoprenhuva vid dessa temperaturer. När vattentemperaturen är 22 grader eller mer, så är det dock inte tillåtet.

Snabba frågor om utrustning för Vansbrosimmet

Kan jag delta i Vansbrosimningen utan våtdräkt?
Ja, det rekommenderas till och med av arrangörerna vid vattentemperaturer över 22 grader. Vid lägre temperaturer lär du märka att de allra flesta bär en våtdräkt, vilket inte är ett måste men rätt dräkt kan dock förbättra dina resultat, bland annat genom ökad flytkraft.

Bör jag ha en neoprenhuva?
Vid kallare temperaturer är det att rekommendera, då huvudet är den viktigaste delen av kroppen att hålla varm. Vi rekommenderar Head Neo Swim Cap.

Hur är det med badmössa?
Vansbrosimningens badmössa, med startnummeretikett, måste bäras under hela loppet. Du kan använda egen badmössa, men då med Vansbrosimningens mössa ovanpå den.

Vansbro
Visa som Rutnät Listvy

26 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida