Om dykfenor

Fenor finns i flertalet olika varianter. Man använder dem för att lättare ta sig framåt i vattnet med minsta möjliga energi. Om man funderar på att investera i ett par nya fenor finns det ett par saker man bör tänka på. Först och främst ska man fundera över vad man ska använda dem till. Idag finns det en uppsjö av olika typer av fenor där vissa passar bättre för fridykare och andra passar bättre för sportdykare. Som fridykare ska man titta både på hårdhet och längd på fenorna medan man som sportdykare oftast tittar på hur smidigt man sätter på dem och hur tunga de är. Vanligtvis använder fridykare helfotsfena då dessa har en bättre passform medan sportdykare vanligtvis använder hälremsfenor. Detta kan självklart variera beroende på vilka vatten man dyker i och hur varmt det är i vattnet.

Olika typer av fenor

I grund och botten finns det bara två typer av fenor. Dessa är helfotsfena och hälremsfena. Båda fentyper har fördelar såväl som nackdelar och passar olika bra vid olika tillfällen.
En helfotsfena sitter fast direkt mot huden och sitter på som en vanlig sko, från häl till tå (bortsett från öppningen vid tån). Dessa är utmärkt att dyka med om man är fridykare eller om man sportdyker i varmare vatten. De sitter smidigt på foten och följer alla dina rörelser. En typisk helfotsfena är Mares Wave FF. Om man tittar på fenorna ser man att man tar på sig dessa precis som vanliga skor.


En hälremsfena innebär att foten spänns fast med en rem. Den är oftast rakare i formen och inte lika platt. Remmen sitter över hälen och håller fast foten, där av namnet hälremsfena. Den kan liknas vid en träsko med rem som man sätter på hälen för att inte tappa dem. När man använder hälremsfenor brukar man ha dykskor på sig. Dessa är vanligtvis tillverkade av neopren och gummi och sätts på fötterna separat och är en del av dykutrustningen om man dyker med våtdräkt. Om man använder torrdräkt, som skaldräkter, så sitter skorna fast i dräkten och då är hälremsfenan det enda alternativet. Denna typ av fena är något mer klumpig men ser till att man håller sig varm om fötterna. Fördelen med att använda hälremsfenorna är att man skyddar fötterna när man tar sig från påtagningsplatsen till igångsplatsen då stövlarna sätts på samtidigt som övrig dykutrustning. Om du hade haft helfotsfena så hade du fått gå barfota till vattnet för att sedan ta på dig fenorna.

 

Olika modeller att fundera över

Även om det i grund och botten bara finns två olika typer av fenor, så finns det ändå variationer på fenorna och anpassningar som ska underlätta för dykaren. Dessa inkluderar olika hårdhet, split fins och channel fins. Alla tre varianter påverkar hur effektivt man rör sig framåt.


När det kommer till hur hårda fenorna är kan det vara värt att tänka på hur fenan är uppbyggd. Vanligtvis brukar det underlätta om kanterna är styva, så att fenan behåller formen, men att innerdelen är mjukare. Detta gör att fenan endast ändrar form upp och nedåt men behåller samma styvhet i sidled vilket i sin tur resulterar i mer effektiv rörelse som fokuserar på att paddla utan vatten och få dykaren snabbare framåt. Ju hårdare fenan är desto mindre påfrestande är det för benen men du får mindre fart. Om du har mjukare fenor krävs det mer muskelkraft men du kommer också betydligt längre på ett bentag.


Split fins innebär att en fena är uppdelad i två fenblad. Detta låter vattnet glida igenom fenan istället för runt den vilket leder till mindre motstånd och underlättar för benmuskulaturen. Samtidigt rör man sig lika snabbt framåt som med vanliga fenor. Ett typiskt exempel på den här typen av fenan är Mares Raptor.


Channel har två olika material på själva fenbladet. Den större delen av fenbladet är av plast, eller liknande material, och är hårdare. Det andra materialet man använder är gummi och liknar fåror i fenbladet. Dessa fåror gör att vattnet lättare glider undan när man paddlar. Anledningen är att vattnet som ska pressas undan rör sig genom fårorna istället för runt fenan. Detta ger också ett mer koncentrerat tryck av vatten från fårorna vilket hjälper dig att röra dig framåt lättare. Detta gör att dessa fenor är ett ett väldigt bra alternativ att dyka med. Typiska channel fins är Mares Avanti Excel.



Att tänka på när man väljer fenor

När man ska välja fenor ska man framför allt fundera över vad man ska använda dem till. Samtidigt kan det vara viktigt att fundera över hur van man är vid att använda fenor och hur vältränade ben man har.


Om man är fridykare kan man med fördel välja en fena som snabbare tar en framåt utan att man förbrukar speciellt mycket energi. Exempel på dessa är såklart split fins. Dessa kräver inte speciellt mycket energi för att röra sig framåt och lägger samtidigt inte speciellt mycket krav på dig som dykare. Man kan som nybörjare använda de här fenorna utan att få trötta ben. Om man är ovan fridykare kan man med fördel välja channel fins då dessa underlättar bentagen och pressar dig framåt men de är ändå ganska hårda och enkla att hantera. Ett annat alternativ är mjuka och långa fenor. Dessa passar dock bäst för vana dykare då de kräver att man är stark i benen och vet hur man ska simma med dem. När man är fridykare är det också vanligare att använda helfotsfena då dessa sitter bättre. Om man vill dyka i kallare vatten kan man överväga att ha en neoprensocka emellan foten och fenan.


Om man är sportdykare finns det ett par saker man bör fundera över. Om man ska dyka i Sverige eller andra ganska kalla vatten (under 20 grader) ska man använda hälremsfenor. Detta beror på att du behöver neoprenskor eller andra typer av dykstövlar för att hålla fötterna varma under dyken. Om man är torrdräktsdykare kan man med fördel överväga att införskaffa tyngre fenor. Detta kan vara bra om man är ovan dykare då det minskar risken att få luftvandring som går mot fötterna.
Som sportdykare behöver man inte nödvändigtvis speciella fenor som gör fentagen lättare. Detta beror delvis på att man sällan behöver simma särskilt mycket (såvida man inte behöver simma motströms). Det är däremot viktigt att tänka på att fenorna sitter bekvämt med skon på och att man har hälremmar som är lätta att spänna åt/ta på sig med handskar på.


Om du ändå intresserar dig för att underlätta simningen ska du först fundera över hur du simmar. Om du använder frogkick kan det vara en nackdel att ha mjuka fenor eller delade fenor då dessa bara komplicerar simningen. Man kan möjligtvis förbättra effekten av fentagen med hjälp av channel fins. Om man istället använder sig av vanliga paddelfentag kan de andra fenorna ha viss fördel. Det man definitivt inte ska köpa är dock långa mjuka fenor då dessa lätt kan stöta emot saker om man simmar nära botten eller mot en stenvägg.
Nånting mer man behöver fundera på, oavsett om man väljer helfotsfena eller hälremsfena, är att de ska passa bra. Man vill inte få kramp i fötterna 5 minuter in på ett dyk och måste avbryta bara för att man köpte för trånga fenor. En helfotsfena ska sitta på foten som ett andra lager hud, eller en socka. Om de klämmer eller glappar någonstans så är det fel storlek och du bör titta på en annan. Om du ska köpa hälremsfenor så ska fenan sitta fast mot skon. Den ska inte glappa men den ska definitivt inte trycka emot foten på något sätt. Tänk på att hälen ska sticka något utanför själva fotformen så att hälremmen faktiskt håller din fot på plats. Kompromissa aldrig pris före passform! Då kommer du bara behöva köpa nya! Dessa saker kommer inte töja sig som vanliga skor och bör därför köpas med tanke att de kommer behålla samma storlek under hela sin livslängd.