KUNDSERVICE

 

En guide om snorklar

Nästan alla har testat att snorkla någon gång. Kanske har man med hjälp av snorkel och cyklop/mask upptäckt exotiska fiskar, koraller och sköldpaddor – eller så har man sett sina egna fötter på botten av en simbassäng. De flesta kan i alla fall skriva under på att det är roligt. För den som vill få ut det mesta av snorklingen, dykningen eller fridykningen är det bra att känna till vilka varianter av snorklar som finns, och hur man bäst använder dem.

Vad är en snorkel?

En snorkel är, kort sagt, ett rör som gör att du kan andas med ansiktet under vattenytan. I rörets ena ände finns ett munstycke som snorklaren biter åt med tänderna. Ofta finns också en anordning för att fästa snorkeln till ett cyklop/mask, en snorkelhållare.

Snorklar används inte bara för lek och stoj. Det är inte ovanligt att sportdykare använder dem när de tvingas flyta vid ytan under en längre period, till exempel för att sondera terrängen eller medan de väntar på att en båt ska hämta upp dem. Att hålla ansiktet ovanför ytan för egen maskin är fysiskt krävande under längre perioder – och att använda luften i flaskorna när det inte behövs vore slöseri, eller rent av en säkerhetsrisk.

Snorkelns olika delar

Enkelt beskrivet består en snorkel av ett rör och ett munstycke. Vanligt är att den är utrustad med funktioner för vattentömning och snorkelhållare. 

Röret

Den mest grundläggande delen av en snorkel är röret, som varierar i innerdiameter, längd och form. Det här är tre avgörande faktorer som påverkar användarupplevelsen:

  • Rörets längd. Ju längre en snorkel är, desto mindre är risken för att vatten tar sig in i röret. Samtidigt får det plats mycket luft till följd av den ökade volymen. Mycket luft må låta som en bra sak, men det innebär också att relativt stora delar av den luft du andas ut kommer att finnas kvar i röret, vilket du därmed kommer att andas in igen. Så mycket frisk luft som möjligt är att föredra. En annan nackdel är att om vatten väl tar sig in i ett längre rör, så är det svårare att blåsa ut det.

    Ett kortare rör, å andra sidan, lämnar en mindre mängd ”använd” luft kvar i röret, och du kan enkelt blåsa ut vatten som tagit sig in. Samtidigt är det högre risk att få in vatten i röret från början.

  • Rördiameter. En annan viktig faktor är rördiametern. Man brukar säga att en diameter på ungefär två och en halv centimeter är enklast att andas igenom. En större diameter ger röret mer volym, och det blir således svårare att rensa ut vatten. En annan nackdel är att en större diameter ibland kommer med ett munstycke som är lite för stort för många snorklare. Som faktor är det dock sällan någonting du behöver ta alltför stor hänsyn till som konsument. Tillverkarna på marknaden idag har god koll på vad som fungerar bra. Även vid större rördiametrar kan du ofta hitta passande munstycken, trots om du föredrar de mindre storlekarna.

  • Rörets form. Produkterna på marknaden idag är sällan helt raka. Istället formar de sig lite runt huvudet. Det här innebär kanske inga enorma skillnader för vattenmotståndet, men det kan ha viss inverkan. Det rekommenderas till exempel för fridykare att välja en strömlinjeformad snorkel, för att minska vattenmotstånd och vibrationer.

Snorkelns munstycke

Om röret och dess utformning är den mest avgörande faktorn i valet av snorkel, är munstycket det näst mest avgörande. Precis som röret kommer de i olika varianter. Det finns till exempel munstycken som i mer eller mindre utsträckning är anpassningsbara och det finns längre varianter med ”dragspelsfunktion” (som gör att munstycket är lättare att vinkla undan när du inte använder det). De finns även i olika material.

Det viktigaste är helt enkelt att det passar din mun. Det är svårt att ändra på senare, så det måste vara rätt från början. En del föredrar snorklar med flexibla rör, så att munstycket inte är i vägen när det inte används. Andra föredrar när röret sitter stadigt fast, och då är det än viktigare att munstycket kan anpassas och vridas till rätt vinkel.

Ventiler och vattentömning

En ventil för vattentömning är inget måste, men många skulle rekommendera att man köper en snorkel med utblåsventil, så kallat purge valve, i botten. Det är en envägsventil som gör att du kan rensa ut allt vatten genom att helt enkelt blåsa i munstycket.

De kan även vara formgivna så att vatten som kommer in inte hindrar andningen – upp till en viss mängd givetvis.Det här är särskilt vanligt bland lite dyrare snorklar. Många modeller har ett utrymme som kan ta in ganska mycket vatten, utan att själva andningen påverkas.

Andra snorklar har ventiler eller vattenskydd högst upp på röret, för att förhindra vatten att komma in från första början. En del snorklar stänger sig så fort de hamnar under ytan, och öppnar sig omedelbart så fort röret kan ta in luft igen. Kvaliteten på dessa lösningar kan variera, och en del menar att man inte andas lika bra i dem. Samtidigt finns det snorklare som påstår att man fort vänjer sig vid detta.

Snorkelns utseende

Snorkeln kommer i en rad olika former och färger. Ofta kan man hitta identiska snorklar, men i olika färger. En del tillverkare förser snorklarna med motiv och tryck för att ge dem ett tuffare utseende.

Hur snorkeln ser ut är kanske inte högsta prioritet, men många vill gärna att de ska matcha med övrig utrustning. Det säljs paket där till exempel matchande snorkel och simfötter ingår. De flesta skulle nog rekommendera den frekvente snorklaren att gå på funktion före stil – men visst går det att få båda.

Varianter och modeller

Som du kanske känner till, kommer snorklar i en rad olika varianter. De finns i olika storlekar, former, färger och med olika funktioner. Det huvudsakliga syftet är givetvis att du ska kunna andas under ytan, utan att vatten fyller röret. Tillverkare har olika lösningar för att minska risken för att just det ska hända. Ett exempel på det är snorklar med så kallad torr topp, en ventil längst upp som hindrar vatten från att ta sig in i röret. Ett annat exempel är utblåsventiler i botten, som möjliggör snabb tömning av vatten som kommit in i röret.

Med de många varianterna som finns på marknaden idag, blir det allt viktigare att välja rätt snorkel för rätt ändamål. Utblåsventil? Torr topp? Halvtorr topp? Snorkelhållare eller inte? För den som enbart ska ta kortare snorkelturer i bassäng eller nära land kan det räcka gott och väl med en basvariant. För den som däremot ska dyka, fridyka eller simma ut på längre snorkelturer är det värt att lägga ned tid på produktresearch.

Exempel på varianter och vad de används för

  • Snorkel med utblåsventil. Nu för tiden är det vanligt att se snorklar med utblåsventiler. Som nämnt lite högre upp i texten, möjliggör de för effektiv och snabb tömning av vatten som kommit in i röret.

  • Flexibel rördel. Många dykare föredrar en snorkel med flexibel rördel. Flexibiliteten möjliggörs av en bit silikon eller plast som sitter mellan rör och munstycke. Fördelen är att munstycket enkelt kan vinklas bort så att det inte är i vägen när det inte används.

  • Hopfällbar. Fördelen med hopfällbara modeller är att de lättare kan förvaras. Används ofta av sportdykare som kan ta bort dem under ett dyk och placeras i en dykvästficka.

Välj rätt snorkel för dig

Vilken snorkel du bör välja beror på hur du ska använda den. För dig som ska...

  • ... dyka: Titta på snorklar med flexibla rördelar och utblåsventiler. Många dykare föredrar flexibla rördelar eftersom snorkeln då enkelt kan vändas bort när den inte behövs. Halvtorr eller torr topp kan vara att föredra, men är ingen nödvändighet. Välj en hopfällbar (som får plats i dykvästen) om du vill kunna ta av snorkeln helt och hållet när den inte används.

  • ... snorkla: Välj en snorkel med utblåsventil och en torr eller halvtorr topp.

  • ... fridyka: Titta på strömlinjeformade modeller som minskar vibrationer samt vattenmotstånd. 

Storlek på snorkel

Enligt Svenska Sportdykarförbundet gäller maxlängden 400 mm för seniorer och 300 mm för juniorer. Maximal volym är 2 dl, och 1,2 dl för juniorer. Angående diametern finns ingen övre gräns, men den skall som lägst vara 18 mm för seniorer och 15 mm för juniorer. Med juniorer avses personer som väger under 50 kilo. Högst upp på röret skall en 3 cm bred reflex finnas, som inte räknas med i längden.