KUNDSERVICE

 

En guide om masker

Ingen snorkel- eller dyktur är komplett utan en dykmask. På marknaden idag finns mängder av modeller med olika funktioner, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.

För snorkling, dykning och fridykning är masken en grundläggande del av utrustningen. Faktum är att det kan vara skillnaden som avgör om snorkelturen blir fantastisk eller katastrofal. En bra dykmask är bekväm, läcker inte och ger god syn under ytan. Billiga masker, som läcker in eller går sönder, är en alltför vanlig anledning till att många ger upp snorkling eller dykning.

Dykmask eller cyklop – vad är skillnaden?

Många misstar felaktigt dykmasker och cyklop för att vara synonyma med varandra. Det kan vara bra att känna till att ett cyklop är en väldigt speciell typ av mask med ett stort och runt öga, som inte är speciellt vanliga längre.

Cyklop – inte en aktuell term idag

Cykloper var de enögda jättar som fanns inom den grekiska mytologin. Cyklop för dykare fick sitt namn just eftersom dåtidens dykmasker bestod av en enda stor glaslins. Dykmasker idag, å andra sidan, har allt ifrån en och ända upp till åtta linser. Således blir namnet felaktigt för de flesta av dagens modeller.

Välj rätt dykmask

Bland det mest kritiska när det kommer till att välja dykmask är bekvämligheten, oavsett om du ska snorkla lugnt längs ytan, dyka eller fridyka. Viktigt är således att testa masken ordentligt så att den passar just ditt ansikte så bra som möjligt.

Förutom just passform och bekvämlighet, spelar faktorer som synfält, silikonets färg och möjlighet till optiska linser in i valet av dykmask.

Passform och bekvämlighet

Det finns bara ett sätt att avgöra om masken passar dig ordentligt – och det är att pröva den. Ta på dig dykmasken och andas in genom näsan för att skapa ett vakuum runt ditt ansikte. Testa hur väl luften hålls inne och känn efter om masken sitter bekvämt överlag.

Ett sätt att tydligt kontrollera om det finns ett vakuum är att inte sätta på dig maskremmen och trycka dykmasken mot ansiktet. Andas in med näsan och se om masken sitter kvar, eller om den faller av. Sitter den kvar så passar den – om den faller av, är det nog inte rätt modell för dig. Om du är skäggig är det bäst att raka dig innan du testar en dykmask, då det kan vara svårt att få det helt tätt om du har mustasch eller mycket skägg. Vill du behålla ansiktshåret kan du testa att smeta silikonfett där maskkjolen ska sitta. Dykmaskens näsficka bör sitta bekvämt över näsan, utan att det känns som att den klämmer åt. Det är även viktigt att du enkelt kommer åt att stänga näsans luftvägar för att kunna tryckutjämna när du dyker djupare.

Maskkjolen är normalt gjord av silikon. De kommer i flera olika färger och är en viktig del i maskens utseende och funktion. Många rekommenderar nybörjare att köpa en transparent maskkjol, eftersom det släpper in lite extra ljus, vilket kan vara bra för den som har lite klaustrofobi. På badorter och i vissa affärer kan du hitta billigare varianter med maskkjolar av PVC. Dessa håller betydligt sämre än de av silikon och kan vara hårda och obrukbara redan efter ett år.

 

Synfält

Ögonens form finns i en rad olika varianter. Dykmasker med endast en lins har ett gott synfält, då området ovanför näsan kan lämnas öppet. Dykmasker med två linser har fördelen att de ofta är kompatibla med slipade linser som tillhandahålls av tillverkaren.

Så finns det också dykmasker med fler än två linser. De extra linserna sitter då oftast på maskens sidor, där det annars brukar vara silikon. Det här kan förbättra synfältet något, men endast marginellt. Fördelen är snarare att masken känns mer luftig och att mer ljus släpps in. Det här passar kanske främst den som är benägen att känna av lite klaustrofobi vid dykning.

 

Transparant eller svart silikon?

Det här är en smaksak, men det finns en del praktiska skillnader. Som nämnt lite högre upp i texten är transparent silikon något som vissa rekommenderar för nybörjare, som ofta kan känna sig lite instängda i masken. Det transparanta silikonet släpper in mer ljus och gör att masken känns lite öppnare. Dessutom kan det förlänga synfältet något åt sidorna.

Svarta silikonkjolar är en favorit hos till exempel fotografer och harpunfiskare, eftersom de blockerar oönskat ljus som kan orsaka reflexer på linsens insida. Dessutom skuggar svart silikon ögonen och minskar bländning. Det här kan behövas i tropiska klimat där solen kan vara så stark, och vattnet så klart, att solljuset kan studsa på en grund sandbotten och orsaka en känsla lik snöblindhet.

 

Härdat glas – för säkerhet

De flesta dykmasker är utrustade med linser av härdat glas. De ger en viss motståndskraft mot smällar och skulle olyckan vara framme och glasen mot förmodan går sönder så krossas de i massor av små bitar (som bilens vindruta) istället för vassa skärvor.

Billigare masker använder ofta polykarbonatlinser eller ohärdade glaslinser. Dessa är inte särskilt lämpliga för dykning, dels eftersom polykarbonat lätt får repor, men också för att ohärdat glas har en benägenhet att gå sönder i skärvor istället för att krossas i bitar.

 

Optiska linser

För sportdykare är det kritiskt att man kan avläsa instrument även med dykmasken på. För hobbysnorklare och fridykare kan nedsatt syn också vara ett hinder. Att bära glasögon bakom dykmasken är ingen bra idé, givetvis. Ett alternativ är att bära kontaktlinser – ett annat är att låta själva masken utrustas med optiska linser. Det sistnämnda kostar en liten slant, men kan vara väl värt för den frekvente snorklaren eller dykaren.

 

Övriga funktioner

Tillverkare kommer med olika lösningar för att skapa de allra bästa dykmaskerna. Ett exempel på det är Mares Bi-Silicone Technology (LiquidSkin), som innebär att två olika typer av silikon används – en fastare del för att stödja maskens konstruktion, och en mjukare del som sitter direkt mot ansiktet. Mares har även något som kallas för Tri-Comfort, som ser till att öka komfort kring panna och näsa.

 

Innan du köper

Några beslut du eventuellt kommer behöva ta innan du börjar dyka är följande:

  • Köpa eller hyra? Det rekommenderas att köpa, snarare än att hyra. Många skulle till och med avråda från att låna ut en köpt mask till någon annan. Detta eftersom dykmasken formar sig efter ditt ansikte, en form som kan tappas när någon annan använder den.

  • Stil eller bekvämlighet? En dålig passform kan vara skillnaden mellan en lyckad och en misslyckad snorklingstur eller dyk. En del tillverkare idag har ett stort fokus på det estetiska – men välj rätt modell först, och titta därefter om modellen till exempel finns i den färg du önskar.

  • Stor eller liten inre volym? Den inre volymen, alltså hur mycket luft som får plats i masken, varierar mellan olika modeller. En mask med högre volym känns inte lika trång och ger bättre periferiseende, men är också lite mer ansträngande att rensa på vatten. En dykmask med lägre inre volym kan kännas lite trängre, men är å andra sidan lättare att tömma. Fridykare föredrar nästan alltid en mask med lägre volym.

 

Sköt om din dykmask – fem saker som är bra att känna till

  • Efter att ha köpt masken, skrubba insidan med tandkräm. På så vis förebygger du problem med imma.

  • Spänn den inte för hårt när du snorklar eller dyker. Det kan göra att vatten läcker in.

  • Förvara din mask på ett bra ställe, t.ex. i en maskbox, så den inte repas eller skadas.

  • Skölj linserna med sötvatten efter varje tur i havet för att få bort smuts och saltavlagringar.

  • Håll den borta från direkt solljus så att inte silikonet tappar formen.