Utrustningsguide för öppet vatten-simning

VÅTDRÄKT

Det är stor skillnad att simma i våtdräkt mot att simma utan. Det som gäller för alla typer av dräkter är att de håller dig varm och att flytkraften blir bättre. Sen finns det olika varianter beroende på simsätt, simerfarenhet och plånbok. Men en sak är säker, att simma i våtdräkt är både säkrare och går snabbare.
 
Head våtdräkter1. Bröstsim eller Crawl?

Välj en våtdräkt som är avsedd för ditt ändamål.
 
Crawl-sim: En crawl-dräkt är utformad i ett flexibelt ”Open Cell” neopren som ger mycket bra rörlighet, framförallt runt armar och axlar. Dräkten har en behandlad glidyta som reducerar motståndet i vattnet. Du får ett högre vattenläge och hamnar i bättre position, du kommer uppleva det enklare att simma!
 
Bröstsim: En bröstsimdräkt är nylonbeklädd på både insida och ut sida vilket gör den slitstark. Här behöver man inte samma flytkraft som i en crawl-dräkt då benen ska ligga något djupare för att få bra grepp i vattnet. Dräkten passar även utmärkt till andra vattensporter.
 
2. Välj en dräkt i rätt storlek

Se till att simma i en dräkt som passar just dig. Rätt storlek och bra passform är primärt. Dräkten ska sitta tight så att inte för mycket vatten kommer in under simningen. Ofta kan man få känslan av att dräkten känns trång när man torrtestar på land, detta är helt normalt. Känslan blir annorlunda när man kommer i vattnet och dräkten ”sätter sig på plats”.
 
 
 
3. Var ute i god tid
 
Se till att du skaffar våtdräkten i god tid innan loppet så du hinner simma in den. Är du inte van vid dräkt kan det i början kännas lite instängt, detta är en vanesak och går snabbt över.
 
4. Var noggran när du sätter på dig dräkten
 
Se till att dra upp neoprenet tight under armarna och i grenen. Använd INTE naglarna, neopren är ömtåligt! Det går lättare om man har strumpor på sig eller stoppar foten i en plastpåse. Se till att ”kardborrfliken” i nacken sitter rätt och inte skaver. Ett tips är att smörja in nacken med vasilin för att förhindra skav.
 
Tips! Laga våtdräkten. Neopren är ett ömtåligt material men lagas enkelt och effektivt med neoprenlim.
 
 
 

SIMGLASÖGON

 Passform

1. Hitta glasögon som passar ditt ansikte.
 
Vid längre simningar är det skönt med ett mjukare material mot ansiktet. Se till att du enkelt kan justera spännen även när du befinner dig i vattnet.
 
2. Välj rätt lins
 
Välj en ljusare lins vid molnigt väder och om vattnet är mörkare. Vid solsken är det skönt med mörkare glas eller spegellins då vattenytan reflexterar ljuset kraftigt.
 
Simglasögon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tips! Undvik immiga glasögon:
 
- Skölj ansiktet i vattnet innan du sätter på glasögonen. Största orsaken till imma är den stora temperaturskillnaden mellan ansikte och vatten.
 
- Peta ALDRIG på linsen. Fettet på fingrarna gör att imma bildas lättare.
 

 

KALLT I VATTNET? 

Att använda våtdräkt för att klara är kylan bättre är en självklarhet idag, men det finns fler effektiva sätt. Det viktigaste att hålla varmt är huvudet.
 
- En Neoprenhuva gör att du kan simma i betydligt kallare vatten utan problem. Välj en modell med stark färg för god synlighet.
 
- Avdomnade fingrar och tår undviker du genom att använda Neopren-handskar och sockor.
 
- Smörj in bara kroppsdelar med lanolin eller ullfett, kladdigt men effektivt.
 
Kallvattensutrustning